Diş hekimliğinde endodonti tedavisi olarak bilinen kanal tedavisi, dişin hasarlı özünü çıkartıp dişin temizlenmesini ve yeniden doldurulmasını ifade eder. Genellikle dişin köküne kadar uzanan çürükler görüldüğünde diş minesi üzerinden bir kanal açılarak bölgedeki çürükler temizlenir. Son teknoloji diş hekimliği ekipmanları kullanılarak yapılan bu tedaviler, diş minesinde kanal açılarak gerçekleştirildiği için bu ismi almaktadır. Endodonti tedavisi sırasında bölgeye lokal anestezi uygulandığı için hasta herhangi bir acı veya ağrı hissetmez.
Diş yapısı incelendiğinde en iç kısmında pulpa adı verilen bir yapı vardır. Yumuşak bir çekirdek olan bu yapıda sinirler ve kan damaları bulunur. Dişin darbe alması sonucu çatlaması veya derin bir çürük oluşması halinde bakteriler pulpanın içinde çoğalır. Bu durum tedavi edilmezse bakteriler ciddi bir enfeksiyon yaratarak pulpa kısmının ölmesine neden olur. Bu durumda çürük dişe kanal tedavisi için çok geç kalınırsa ağız sağlığını korumak amacıyla dişin çekilmesi kaçınılmaz olur.
Çürümüş veya kırık dişin farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilemediği durumlarda kanal tedavisine başvurulur. Kırık dişe kanal tedavisi yapılarak pulpanın korunması ve diş sağlığının geri kazanılması sağlanabilir. Kanal tedavisi gerektiren durumlar şunlardır:
• Çiğneme ve ısırma sırasında ağrı hissi
• Çatlak ve kırık dişler
• Diş etinin şişmesi
• Koyulaşmış diş minesi ve diş etleri
• Derin çürükler
Kanal tedavisi genellikle dört aşamadan oluşur. Bunun için dişteki çürük ve enfeksiyonun yok edilmesi, diş kanalı açılması, pulpanın çıkarılması ve kanalın doldurulmasıyla dişin yeniden işlevsel hale getirilmesi gerekir. Kanal tedavisi lokal anestezi altında yapıldığı için hastalar işlem süreci boyunca herhangi bir acı veya ağrı hissetmezler. Uygun boyutta aparatlar kullanan diş hekimleri sayesinde kanal tedavisi ortalama 45 dakikada tamamlanır.
Kanal tedavisi sonrası diş bakımı konusunda hastaların mutlaka bilgi sahibi olması gereken hususlar vardır. Tedaviden sonraki en az 3 saat boyunca bir şey yenmemelidir. Kanal tedavisinden sonra dişlerde çürük oluşmaması için ağız hijyeni ve bakımı aksatılmamalıdır. Yılda en az 2 kere genel diş muayenesine giderek kanal tedavisi sonrasında diş kontrolleri yapılmalıdır.
Not: Bu sayfada yer alan tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve detaylı bilgilendirme için WhatsApp hattımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cumhuriyet Mah. Onur Sk. Mercan Blok
No: 10/9 Beylikdüzü / İstanbul
Randevu talebinde bulunmak
için buraya tıklayın.